Výberom obalov sa môžeme správať šetrne k životnému prostrediu

23.09.2009 Celý región

Bratislava 19. septembra (TASR) - Voľbou obalového materiálu môžeme spotrebiteľským správaním prispievať k trvalej udržateľnosti životného prostredia. Pre TASR to uviedla Zuzana Labašová z Ekoporadne Živica v Bratislave.
\"Cieľom takéhoto správania je zvoliť si najtrvanlivejšiu, zdraviu najmenej škodlivú, najviac trvalo udržateľnú konzerváciu a skladovanie bez zbytočného odpadu, \" dodala. Každý z rôznych druhov obalových materiálov, ktoré sa využívajú na zachovanie potravín v čerstvom a neporušenom stave, má podľa nej rôzne výrobné nároky a pri použití v praxi iné vlastnosti.

K tradičným obalovým materiálom patrí sklo. \"Aj keď v obchodných sieťach nájdeme niektoré potraviny predávané vo vratných sklenených obaloch, väčšina produktov sa predáva v nevratných obaloch, \" zamyslela sa. Upozornila však, že nevratný sklený obal sa po použití nemusí stať odpadom. Niektoré sú v domácnosti vhodné na ďalšie zaváranie, skladovanie strukovín, sypkých materiálov a podobne.

\"Sklo by malo aj po použití, aj po poškodení, slúžiť vždy ako druhotná surovina, ktorá z kontajnerov určených pre ich zber putuje do sklární, kde sa z nich zasa vyrábajú nové sklené obaly, \" upozornila Labašová. Výhody skla ako obalového materiálu podľa nej výrazne prevyšujú jeho nevýhody, medzi ktoré patria najmä relatívne veľká hmotnosť, neskladnosť a krehkosť. \"Sklo má v domácnosti všestranné využitie, je hygienické a dobre udržiavateľné, má relatívne neobmedzený počet opakovaného používania a pri dobrom uzatvorení neprepúšťa vlhkosť a vzduch, \" zhodnotila.

V súčasnej dobe zažívajú podľa Labašovej dlhoročný boom plastové obaly, ktoré sú masovo využívané v potravinárskom priemysle vo forme fliaš, téglikov, tácok, fólií. \"Základnou surovinou na ich výrobu je ropa, ale používajú sa aj rôzne stabilizátory, farbivá a zmäkčovadlá, ťažké kovy a ftaláty, ktoré môžu nášmu organizmu škodiť, \" uviedla odborníčka.

Na rozdiel od skla majú plastové obaly podľa Labašovej viac nevýhod ako výhod. Na jednej strane sú síce ľahké, pevné a nerozbitné, ale z hľadiska ochrany životného prostredia sú vyrobené z neobnoviteľných prírodných zdrojov a napriek možnosti recyklácie z nich nie je možné vyrobiť nový potravinársky obal. \"Zodpovedný spotrebiteľ by mal popri znížení spotreby plastových obalov aj zo zdravotného hľadiska obmedziť používanie plastových nádob a fliaš, najmä tých, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami a nápojmi, \" upozornila.

Medzi ďalšie moderné a v praxi hojne využívané obaly na skladovanie alebo zmrazovanie patria mikroténové vrecká, ktoré sa v porovnaní s papierovými vyznačujú mnohými výhodami. Sú pevnejšie, nepremokavé, ľahké, majú väčšiu nosnosť a všestranné využitie. \"V porovnaní s papierovými nie je ani výroba mikroténových vreciek pre životné prostredie škodlivejšia. Vyžaduje len minimálne množstvo materiálu, náklady na transport sú nízke, vrecká sú trvácnejšie a môžu sa používať opakovane. Problém s týmto obalom nastáva až vtedy, keď sa stáva odpadom, \" spresnila.

Podľa Labašovej tvoria mikroténové vrecká veľký objem odpadu aj preto, že väčšina ľudí ich považuje za jednorazové obaly a nie sú na balenie potravín používané opakovane.

Pokiaľ sa v minulosti na skladovanie a balenie potravín, obilnín, múky, strukovín, ovocia a zeleniny hojne využíval ako obalový materiál papier, v súčasnosti je jeho používanie v tejto oblasti na ústupe. \"Pritom ide o environmentálne vhodný obalový materiál, pretože pochádza z obnoviteľných zdrojov, ktoré sú ľahko a lokálne dostupné, \" informovala.

Labašová tiež konštatovala, že pri skladovaní a uchovávaní potravín môžeme v domácnosti použiť rôzne obalové materiály. Ak však ale chceme brať do úvahy zdravotné a environmentálne hľadiská, mal by si každý človek zvážiť, aký druh obalu je pri danej potravine vhodný. Na konkrétne postupy upozorňuje aj európsky spotrebiteľský on-line portál Dolceta.

\"Pokiaľ sa dá, mali by sme nakupovať bez obalov, do vlastných prinesených nádob. Použité obaly by sme mali opätovne využiť čo najviac a nadbytočné obaly separovať. Všetko v zmysle troch zásad nakladania s obalmi - redukuj, znovu použi a recykluj, \" uzavrela Labašová.
 

Vyberte región